Vertical forest: an urban hut that protects residents from atmospheric and noise pollution

A potted tree forest and branching steel beams adorn this 5-storey residential building in Turin, Italy. Designed by Luciano Pia, 25 Verde brings plants to the ground in order to escape Turin’s seamless urban scene and integrate life into the facade of the residential building.

The corrugated structure creates a transition from the outside to the inside, with 150 trees absorbing nearly 200,000 liters of carbon dioxide per hour. This natural absorption provides pollution protection to its residents, which helps to eliminate the harmful gases caused by cars and the loud sounds of busy streets from outside. The seasonal progression of the trees also creates an ideal microclimate inside the building, stabilizing the extreme temperature during the cold and warmer months. The foliage of the plants blocks the sun’s rays during the summer while allowing a warm light to pass during the winter.

The building as a vertical forest holds 63 units, each boasting terraces and vegetation just beyond their windows and walls. Each plant species was deliberately selected from the deciduous vegetation in Turin to provide the widest variety of colors, foliage and flowering. This innovative design offers a childish dream while generating real benefits for those living in this urban treehouse. (via Divisare)

Vertical forest: an urban hut that protects residents from atmospheric and noise pollution

» Medical » Vertical forest: an urban hut that protects residents from atmospheric and noise pollution